Week 25: 15-16-17 maart: glazuurtjes

17 maart 2018 No Comments

Week 25: 15-16-17 maart: glazuurtjes

17 maart 2018 No Comments

Donderdag niet naar de les kunnen gaan omdat ik aan het werk was en ik er ‘s avonds niet geraakt ben.
Op vrijdag heb ik 3 droge werkjes kunnen klaarzetten aan de ovens.
Vooral naar de grote schaal ben ik benieuwd, hopelijk barst ze niet stuk.

Verder heb ik dan alle gemaakte glazuurtjes (de poeders) gemengd met stelmiddel.
1. Stelmiddel afwegen:

2. Stelmiddel in een grote kom gieten:

3.De poeders in het stelmiddel strooien, even laten staan en dan goed doorroeren:

4. Alles door een zeefje van 100 mesh weer in het potje gieten en klaar:

Hierna nog eventjes glazuurtheorie waarbij we alles bekeken hebben wat we dit jaar aan glazuurproeven vernieuwd en/of bijgemaakt hebben, met de nodige uitleg erbij.
We gaan ook nog enkele proefplaatjes maken van de smosglazuren die er nog geen hebben.

Vrijdag heb ik een schaaltje met 3 kommetjes uit de oven kunnen halen.
Deze keer was het een heel ander resultaat met de ingekleurde gietklei, vraag me af of het komt doordat het kommetje omgekeerd gestaan heeft om te bakken? Heb er een matte transparant overheen gezet en het is nu een oven van  1260°C ingegaan.
Reuzebenieuwd welke kleuren ik ga krijgen en of alles heel blijft of ik weer stukken ga hebben zoals de vorige keer.

Het kommetje met het kantje heb ik ingegoten met een matte transparant en de buitenkant met dit glazuurtje gedompels en de rand gepenseeld.

De twee kommetjes met glazuur klaar voor de oven:

De rest van de tijd heb ik me bezig gehouden om de glazuurtjes te leggen op proefplaatjes (ben tot in de helft ongeveer geraakt.
Dit neemt heel veel tijd in beslag want tussen elk laagje moet je wachten tot het vorige droog is en we leggen steeds 1 laagje, 2 laagjes, 3 laagjes en dan nog een 4de aan de onderkant eroverheen.

Ik ben de glazuurtjes ook meteen op een grote tegel aan het leggen, eerst allemaal verticaal en dan allemaal horizontaal, zodat je kan zien wat de glazuren doen in combinatie met elkaar en over of onder elkaar. Hier telkens 1 laagje en 3 laagjes. Ben iets over de helft geraakt met de verticale strepen.
Mijn tegel is wel stuk gegaan bij het bakken maar ik ga hem toch gebruiken want als ik een nieuwe moet maken dan zijn we weer een aantal weken verder voor ik kan testen en ik wil graag voor de vakantie mijn glazuurproeven uit de oven hebben zodat ik in de vakantie nog wat kleurstudies kan maken en kan beslissen hoe ik de glazuren ga gebruiken.

   

6 plaatjes klaar voor in de oven te gaan.

No Comments

Leave a Reply

×