Week 15: 14-15-16 december 2017: Gieten in mallen, proefplatendriehoek

16 december 2017 No Comments

Week 15: 14-15-16 december 2017: Gieten in mallen, proefplatendriehoek

16 december 2017 No Comments

Deze week heb ik eindelijk kunnen ingieten in mijn mallen.
Het is nog wat zoeken en experimenteren, maar ik heb toch al enkele leuke resultaten.

Donderdag heb ik 3 mallen in gegoten.

Het kantj, de afdruk van het kantje en het kantje in een bolle mal gelegd.
Na het ingieten een kwartiertje tot 20 mijn gewacht en dan alles weer uitgegoten.
De wand tegen de gips aan is ondertussen al wat uitgehard en die blijft dus zitten.
Door de mal dan ondersteboven te laten uitdruppen, vermijdt je dat er gietklei terug in de mal gaat lopen en je plassen krijgt.

Nadien laat je ze nog een tijd staan, de gietklei gaat krimpen en zo komt de vorm mooi los uit je mal.
Dat is de theorie, in de praktijk wil het al wel eens anders gaan.
Ik had namelijk in 1 mal een kantje gelegd en daarop gegoten, maar ik had er niet bij stilgestaan dat als ik zou uitgieten, dat de klei niet kon blijven kleven aan de wand en alles dus gewoon mee de emmer inging. Project mislukt. Hier moeten we iets op vinden, misschien kan ik op een of andere manier het kantje ‘vastkleven’? Wordt vervolgd.

Bij de afdruk van het kantje liep alles zoals het hoorde en kwam de vorm mooi los, maar bij de mal van het kantje zelf zitten er teveel plooitjes in waarachter de gietklei zich kan gaan verankeren en waardoor de vorm dus niet losliet.

De vormen werden weggezet met een plastiekje erover tot de volgende dag.

Met de restjes al uitgeharde maar wel nog plastische gietklei begon ik aan een mini-projectje. Zonde van klei weg te gooien, daar kunnen we nog wat mee experimenteren.

 

Tussendoor heb ik ook nog enkele proefplaatjes gelegd voor mijn driehoek.

Vrijdag kwamen de laatste experimentjes uit de oven. Hier is het kantje redelijk goed gelukt! Hopelijk breekt er nu niets af.
De rest is minder, alleen het propje van papier vind ik wel een leuke structuur hebben alsook het dunne stro. De kippengaas is heel broos geworden en breekt zo af.

Ik goot nog 2 mallen in: mijn kokosnoot en de gewone bolle mal maar dan met een netelblaadje erin.

Ik goot ook nog enkele kartonnen malletjes vol met gietklei.

En dan was het alweer tijd voor de glazuurtheorie waar we onderzoekswerk in verband met glazuren van de leerkracht bespraken.
Wat een boeiende wereld.

Na de glazuurtheorie haalde ik mijn vorm uit de mal van de afdruk van het kantje.
Wat is hij leuk geworden, nog een beetje dik. 15 minuten is dus iets te lang voor deze mal en de gietklei was ook nog een beetje te dik.

Uit de mal van het kantje zelf, kwam de vorm nog niet uit. Hij zat al iets losser maar je voelde dat hij vasthaakte. Daarom de bovenste randen al even vrijgemaakt om beter te kunnen kijken, voelen waar het probleem zat en dan toch nog maar een nachtje weggezet.

De kartonnen malletjes goot ik weer leeg. Ook met wisselend resultaat. 2 gingen er goed, maar de andere 2 klapten in omdat het karton helemaal nat was van het water uit de gietklei. Bij eentje viel zelfs alles eruit. Maar dat hebben we dan maar even terug geprutst. Misschien krijg ik zo nog wel iets leuks. De grote heb ik op zijn kop te drogen gezet zodat hij nog kon uitlekken.

 

En dan heb ik tot slot nog een aantal proefplaatjes gelegd.

Zaterdag een hele dag lang kunnen werken. Fijn om zo te kunnen doorwerken zonder gestoord te worden of je te moeten haasten van het werk of naar de school.

Onze leerkracht had wat leuks mee om te tonen. Je kan met siliconen ook leuke mallen maken. Bv van bladeren, die kan je dan gebruiken om in je klei te drukken/ rollen en zo krijg je heel mooie afdrukken. Je kan dit ook met latex doen (het bruine blad). Zo kan koning winter je niets maken als je gebruik wil maken van mooie blaadjes. En er zijn vast nog wel meer toepassingen mee te bedenken.

 .

Alle mallen uit de vorm en de randjes afgewerkt. Hier en daar wat afgesneden, afgedraaid, bijgewerkt met een sponsje,…
Enkel de mal van de kant had nog geen zin om eruit te komen.

Ik heb ook al mijn resterende proefplaatjes voor mijn driehoek gelegd. Een geduldwerkje omdat je ook iedere keer moet wachten voor de volgende laagjes te kunnen leggen.

Tussendoor dus regelmatig ook eens bij de buren gaan spieken om te kijken waar zij allemaal mee bezig zijn en zo leer je dan ook weer wat nieuwe dingen, leuke technieken, doe je zelf nog inspiratie op of zie je ook wat er niet werkt.
Vandaag wel iets heel leuks geleerd dankzij een medestudente: hoe teken je eenvoudig een mooie ovaal.

Hoe eenvoudig kan het soms toch zijn. Heerlijk vind ik dat.

Omdat ik de hele dag gebleven ben, kon ik nog 2 mallen ingieten. Weer met wisselend succes.
Een mal had ik gevuld met wat kinetisch zand. Het idee was om de bodem vrij te laten en zo een soort voetje te creëren met er rond dan een soort van berglandschapje. Helaas kwam bij het uitgieten daar waar het zand zat alles mee omdat de gietklei daar niet door de gips aangezogen wordt. Dan maan geprobeerd om te redden wat er te redden valt en nogmaals ingegoten zodat de klei dan daar zou kunnen hechten waar de gips nu bloot lag.  Maar er zijn lichte barstjes te zien bij het drogen. Ik heb wat bijgewerkt met azijn maar het zal afwachten zijn wat het wordt. Vermits het tijd was om op te ruimen heb ik de vorm nog niet uit de mal kunnen halen. Ik heb ze dus gewoon afgedekt et plastic en op mijn rek gezet.

 

De gietklei heeft nu wat zand eronder. Gelukkig giet ik niet terug in de emmer maar in een aparte emmer, zo heb ik dit beetje waar nu van het kinetische zand in zit, in een apart potje gedaan. Hier wil ik dan nog wat kinetisch zand bijdoen en dan nog eens in een mal gieten. Eens kijken of dat iets doet.

Ik heb ook mijn grotere mal van de kom eens ingegoten. ik dacht eerst de blaadjes in de mal te leggen en erop te gieten, maar zonder vast te kleven lukt dat dus niet. De blaadjes dreven omhoog in plaats van te blijven zitten. Ik heb ze er dan maar uitgevist en na het uitgieten van de mal heb ik er enkele ingeduwd in de vorm. Zo krijg ik hopelijk een leuk reliëf aan de binnenkant. Lijkt met ook nog leuk om te spelen met weerspiegeling van de vloeistof in de kom.

Tot slot heb ik de mal van het kantje toch kunnen leegmaken maar er blijven inderdaad stukken klei inhaken.
Deze mal ga ik dus volgende week of na de vakantie bijwerken door een beetje gips aan te maken, de stukken waar de klei zit goed nat te maken en zo de gips in de mal schilderen daar waar nodig. Hopelijk lukt het want ik vind het wel iets hebben. Ben blij dat ik toch nog een mooie vorm eruit gekregen heb.

No Comments

Leave a Reply

×