Week 16: 21-22-23 december 2017: mallen maken, kleurendriehoek, klei testen

26 december 2017 No Comments

Week 16: 21-22-23 december 2017: mallen maken, kleurendriehoek, klei testen

26 december 2017 No Comments

Donderdag hebben we onze ontwerpen in verband met landschap besproken van iedereen in het 2de en 3de jaar.
Zelf vind ik dit een heel moeilijk gegeven om te koppelen aan zowel gietklei als aan functioneel werk.

Ik heb ook mijn tweestuksmal ingegoten. 15 minuutjes laten staan (ook bijvullen als hij begon te zakken) en dan omgedraaid om te laten leeglopen. Aan het einde van de les heb ik dan de bovenkant van de mal al kunnen verwijderen.

 

Verder heb ik geprobeerd om het potje met zand te redden door de bodem vast te kleven met azijn en gietklei.
Ben benieuwd of het zal werken want ik vind het lijnenpatroon van het zand wel mooi geworden.

In de kleine mal kleefde ik 2 blaadjes vast. Eentje met een papje van maizena en eentje met behangerslijm.
De lijm werkte het gemakkelijkste

In mijn grote mal heb ik dan behangerslijm gesmeerd en er stro op gestrooid om erna gietklei over te gieten.
Geen goed idee, zo zal op vrijdag blijken. Niet alleen het stro blijft kleven, ook de gietklei. (of misschien had ik veel te weinig geduld en moest ik alles nog gewoon enkele dagen laten staan. In ieder geval heb ik alles eruit gehaald en in de kleine vorm (inclusief het stro dat tussen de klei zat) geëstampeerd. Om hiervan het resultaat te weten zal ik moeten wachten tot na de vakantie. Ik heb de vorm met een plastic bedekt en weggezet op mijn rek.

 

De kleine vorm is mooi losgekomen uit de mal en de afdrukken van de blaadjes zijn duidelijk zichtbaar al zijn er bij het grote blad wel barsten gekomen.

Het flesje is goed uit de mal geraakt. Ik heb het ingepakt in plastic folie om nadien nog te kunnen afwerken. Het is wel redelijk dik dus 10 minuutjes zal volgende keer waarschijnlijk ook al wel volstaan.

En dan zoals iedere vrijdag glazuurtheorie waarbij we de andere oxides besproken hebben en waarbij we de testplaten van onze leerkracht bekeken en besproken hebben. Op zo een plaat leg je verschillende glazuren over elkaar heen om te kijken hoe een bepaald glazuur reageert onder of boven een ander glazuur.

Zaterdag heb ik alles eens opgeruimd in mijn kast en rek, kommetjes afgewerkt en ingepakt in krantenpapier en plastic om te drogen.


Ik heb ook mijn glazuurtjes uit de oven gehaald voor mijn driehoek en er zijn enkele heel mooie kleurtjes bij. Alleen zijn er heel veel die nogal ruw aanvoelen en dus waarschijnlijk niet helemaal functioneel zijn.

Nadien deden we de workshop met de zelf gedolven klei. Gelukkig heb ik via mijn tante van iemand klei gekregen uit zijn tuin om te kunnen testen want vorige weken waren heel druk om nog uit te zoeken waar ik klei kon vinden en vooral om toestemming te krijgen om die ergens te mogen opgraven. Maar dat wil ik in de toekomst zeker nog eens verder onderzoeken want ik wil best wel weten of er hier vlakbij ook ergens bruikbare klei zit. En door de workshop te volgen weet ik nu ook hoe ik dat kan testen.

100gr droog kleipoeder oplossen in 500ml water, schudden en kijken wat er gebeurd. Hoe troebeler, hoe meer kleideeltjes. Organische materialen gaan drijven, zand en leem zinken naar de bodem.

Worstjes rollen, rechtopzetten en in spiraal rollen.

Duimpotje maken.

312 gr klei uitduwen tot een zo hoog mogelijke vorm.

140 gr klei op een plaatje van 9cm op 17cm open duwen en een lijn van 15cm trekken. Dit is om later de droogkrimp en de bakkrimp te kunnen berekenen.

Bij deze eerste testjes houdt de klei goed stand. Nu afwachten wat het gaat worden na het drogen en het bakken. Maar ook dat zal voor na de vakantie zijn.

No Comments

Leave a Reply

×