Week 10: 9-10 november 2017: mal maken

11 november 2017 No Comments

Week 10: 9-10 november 2017: mal maken

11 november 2017 No Comments

Een korte week deze week omdat het zaterdag een feestdag is, is het dan geen les.
Donderdag hebben we eerst samen de uitstap naar de Dutch design week besproken.
Het was een heel boeiende uitstap met nog steeds heel veel indrukken die nog moeten bezinken.
En waar ik tijdens de bespreking toch weer merkte dat ik weer heel wat gemist heb.
Gek hé dat iedereen vaak iets anders ‘ziet’.

De rode draad was wel dat designers van nu heel fel bezig zijn met duurzame ontwikkeling, met de toekomst, met recycleren, met bedenken hoe we van ‘afval’producten toch nieuwe, mooie, nuttige dingen kunnen maken en dat is mooi om te zien.
Een visie waar ik ook helemaal achter sta.

Ik haalde heel wat proefplaatjes uit de oven en diegene die nog op mijn rek lagen om te drogen, liggen nu te wachten om de oven in te gaan.

Ik heb er meteen voldoende gemaakt om ook de driehoek voor mezelf te maken en om eventueel ook nog glazuren te testen voor laten in het schooljaar of eventueel zelfs volgend schooljaar.  Liever 1 keertje werk en veel plaats innemen op mijn rek dan telkens kleine beetjes..

De onderplaten waren ook gebakken dus die heb ik ingesmeerd met Bath wash (ter bescherming) en ik heb er al een heleboel experimentjes opgezet om te laten bakken.

Ik ben eens benieuwd, hopelijk komen er leuke verrassingen tevoorschijn of dingen waar ik wat mee kan.
Hier alvast een voor foto.

We kregen dan ook nog een korte inleiding om volgende keer te kunnen starten met het maken van een gipsmal.
De draaiers gaan een drukmal maken.

In het gipslokaal kregen we al de uitleg over de gipsklei. Dat is gewone klei maar we gebruiken deze enkel voor moedervormen of bekistingen of bij het werken met gips. Omdat er dan stukjes gips in de klei terecht kunnen komen is het belangrijk dat deze klei niet in de ovens terecht komt wegens kans op ontploffen in de oven. Daarom wordt deze apart gehouden en ingekleurd met blauwsel zodat het verschil ook duidelijk zichtbaar is. Deze klei wordt ook steeds opnieuw gerecupereerd. (slib maken en dan uitleggen op de gipsplaten)

Op vrijdag heb ik mijn map wat op orde gebracht, een beetje getekend en nagedacht ivm een concept/ontwerp voor de opdracht en hadden we een les glazuurtheorie. Dit was eigenlijk de eerste ‘echte ‘ les glazuurtheorie en we zijn gestart bij het begin: ‘wat is een glazuur’. Ik heb heel veel zin om deze wereld verder te ontdekken want wonder boven wonder, chemie kan ook leuk zijn! Of hoe mijn vroegere buis/haatvak plots boeiend en interessant kan zijn als je het vanuit een andere invalshoek kunt bekijken!

 

No Comments

Leave a Reply

×