Week 25: 14-15-16 maart 2019

5 mei 2019 No Comments

Week 25: 14-15-16 maart 2019

5 mei 2019 No Comments

Deze week eerst maar wat platen uitrollen. Gelukkig kunnen we met de slabroller werken zodat het klusje een beetje vooruitgaat. Onder iedere plaat gaat een plank en een krant om dan nadien de hele lading goed in te pakken in plastic zodat de platen lichtjes kunnen opstijven (door het krantenpapier) maar dat ze toch niet uitdrogen.

Daarna heb ik nog een aantal kleine duimpotjes gemaakt. Heerlijk om even helemaal op het gevoel te kunnen werken. Na het maken van de duimpotjes heb ik ze weer ingewikkeld in verschillende materialen. Om nadien langzaam weer te ontwikkelen. Net als in het leven laat dit ook zijn sporen na…

Terug naar de nestjes dan. Met de uitgerolde platen papierklei die ik een van de vorige weken uitrolde, heb ik nog 2 nestjes gemaakt. Met de losse hand dunne reepjes snijden en deze dan in de mal met elkaar gaan verweven. Eens ik tevreden ben over de onderkant, dan stop ik een ballon in de mal om steun te geven als ik de bovenkant verder opbouw. Het nestje krijgt zijn stevigheid doordat de strookjes elkaar gaan vasthouden, maar het is een heel secuur en fragiel werkje want de strookjes breken snel, zeker eens ze droog zijn en ongebakken. Een hele opgave om ze dan heel op het onderplaatje en in de oven te krijgen. De ballon wordt stukgeprikt en eruit gevist eens de nestjes droog zijn en dan gaan ze de oven in voor een biscuitbak.

Omdat het nadien inwrijven en afwassen met oxides nogal moeilijk gaat, heb ik besloten om ook wat te experimenteren met ingekleurde gietklei. Normaal gezien voeg je dan een oxide of stain toe als je de papierklei gaat maken, maar ik heb deze er nu achteraf gewoon onder gekneed. Ik gebruikte 2 verschillende oxides, telkens in 3 verschillende percentages. Heel goed doorkneden en dan bewaren in plastic gripzakjes. Uitrollen tot platen en dan weer nestjes bouwen. Eentje op de gewone manier en dan ook eens geprobeerd om eerst ‘plat’ te werken en te weven en nadien heel het weefsel over een ballon hangen. Dat lukte al was het nadien niet evident om het in een steunmal te krijgen om te kunnen bakken.

Om een aantal werkjes gemakkelijker te kunnen glazuren zonder nadien erg veel opkuiswerk te hebben aan de bodem, heb ik ze eerst op de bodem ingestreken met vloeibare wax. Hierdoor kan je gemakkelijk je bodem afwassen en de wax bakt nadien gewoon weg in de oven. Wel snel werken want anders is het niet meer uit je borstel te krijgen.

Om dan nadien te glazuren. En dan nieuwsgierig afwachten hoe het uit de oven zal komen…

Ook nog even 2 iets grotere onderplaatjes ingestreken met batwash = een beschermlaagje tegen het plakken van glazuur.

En dan ook snel even 2 steunmallen ge√ęstampeerd om nadien de nestjes in te kunnen maken en in te kunnen bakken. Zo is het alvast veel gemakkelijker om ze te laten drogen en heel in de oven te krijgen. Ze gaan dan in de oven ook minder vervormen.

En ook even een lading aan de oven zetten om gebakken te worden.

No Comments

Leave a Reply

×