Week 31: 18-19-20 mei 2017: afwerken

31 mei 2017 No Comments

Week 31: 18-19-20 mei 2017: afwerken

31 mei 2017 No Comments

Deze week zijn we nog heel druk met alles af te werken.
Ik vind het een beetje jammer dat we pas redelijk laat op het jaar wisten dat alles ‘af’ moest geraken tegen begin juni.
Hierdoor heb ik een beetje het gevoel dat er dingen niet helemaal zijn zoals ik het zou willen. Vooral met de tegels van 15 op 15 loop ik vast omdat ik ze niet helemaal ok vind nadat ze uit de mal komen en ik graag een nieuwe mal wil maken, maar daar is de tijd niet meer voor.
Ook gaat het nogal snel om na te denken over alle glazuren en kleuren. We zijn nog maar pas deze hele boeiende wereld aan het ontdekken en er is zoveel mogelijk. Nu probeer ik maar enkele dingen uit zonder vooraf veel kleurstudies of proefplaatjes te maken en kies ik voor ‘eenvoudige’ glazuren of decoratietechnieken.
Op mijn porseleinen schaaltje wil ik bv iets schrijven, schilderen maar daar heb ik echt meer tijd voor nodig. Die laat ik dit schooljaar blank.

Donderdag kwamen mijn egels uit de oven. De hoofdkleur was eigenlijk behoorlijk wit gebleven, enkel de spikkel kwam er een beetje door. (te weinig opgeroerd?) Hierdoor waren ze heel erg flets. Daarom heb ik ze op aanraden van de leerkracht ingewassen met gekleurde stains.

na het inwrijven:

De biscuitgebakken tegeljes kwamen ook uit de oven. Deze heb ik geglazuurd met 2 kleuren die ook in mijn egel zitten en de randjes die blijven wit. Hiermee kan ik dan een wijnkistje bekleden om in het hoekje te zetten waar ook de egels komen te hangen. Hopelijk komt de kleur hier wat sterker naar boven, anders dan ga ik hier ook nog eens met stains aan de slag.

Heel leuk ook om te zien hoe het patroon veranderd al naargelang je de tegels legt. Dat wordt nog moeilijk om te beslissen wat het leukste wordt.

Ik heb ook mijn draaipotjes geglazuurd. Ik heb ze ingegoten met een zelfgemaakt celadonglazuur en dan heb ik de bodem gedompeld in hetzelfde glazuur. De rand heb ik dan met een penseel geschilderd met een kgs1 glazuur waar 8% ijzeroxide aan toegevoegd is. Ik heb proberen te spelen met de laagdiktes. Benieuwd wat hier het effect van zal zijn. Ze worden gebakken op 1260°C.

Nadien heb ik mijn 2 olifantenpoten-potjes ingegoten met datzelfde glazuur. Aan de buitenkant heb ik het glazuur enkel ingewreven om zo hopelijk de mooie structuur te accentueren.

Mijn hartjespotje kreeg een witte onderlaag en accenten met het solar red.

Vrijdag kwam er al heel wat leuks uit de oven. Kijk maar:

Zwarte glimmerglaze

Zandkleurige glimmerglaze

Heel gek, de glazuur van Botz die ik ook gebruikt heb voor mijn bordjes en eerste duimpotjes (blauwige) is hier helemaal groen. Ook wel een mooie kleur eigenlijk. Alleen het wit van de potjes vind ik niet zo mooi uitgesmolten.

En het natuurlijke vaasje.

Ook heb ik de egels nog eens opnieuw geglazuurd met SEE en SELM : proberen om de overgangen mooi te maken door de glazuren erop te stippelen van dicht bij elkaar naar verder weg + accenten hier en daar op de stippen.

Dan heb ik 3 duimpotjes ingegoten met een SELM glazuur (6/2 D) + ingewreven aan de buitenkant en aan de buitenkant nog eens extra koperoxide ingewreven + koperoxide aan de rand om deze te accentueren. Dit is vooral een test om te kijken of dat lukt zo dikker aan de rand of komt het los?

Zaterdag heb ik terug een hele dag geglazuurd.

Ingegoten met Celadon en 5x overgoten aan de buitenkant met Celadon+1%kobalt + expres lopers gemaakt.

Sponsen met een smos van de spuitcabine: 3x aan de binnekant en 1 x aan de buitenkant.

Ingewreven met blauwe stain en dan geglazuurd met KGS1

De tegels heb ik besproken, wat ik ermee zou willen doen van kleur: binnekant van de lijntjes opvullen met het donkerbruine glazuur (recept van de krijtjes) en dan de vlakken met het Celadon glazuur. Ik ga deze biscuit bakken en dan kan ik ze gebruiken als proefplaatjes want eigenlijk wil ik de mal opnieuw maken met enkele aanpassingen: mooiere afgewerkte randen, langs alle kanten beter aansluitend.

KGS1 met blauw smaragdgroene stain in oplopende mate. Buitenkant 2 lagen lichtste kleur, binnenkant ingieten iets donkerder, rand en lopers nog donkerder.

Ingegoten met Celadon +1%kobalt en de buitenkant met zwart oribeglazuur: 6x overgoten+ lopers aan rand en spritsen in de binnenkant

Ook aan het stippen van de egels werd er nog gewerkt.

No Comments

Leave a Reply

×