Week 5: opbouw cilinder 29-30 september/ 1 oktober

4 oktober 2016 No Comments

Week 5: opbouw cilinder 29-30 september/ 1 oktober

4 oktober 2016 No Comments

Deze week hebben we niet zoveel met de klei zelf gewerkt maar kregen we wel heel wat te zien.

We hadden een ‘China’ dag waarin onze leerkracht vertelde over haar ‘keramiek’reis naar China van enkele jaren geleden. We keken naar dia’s met de bijbehorende uitleg, bekeken voorwerpen, bekeken foto’s en boeken.
Aan het einde keken we ook nog naar een filmpje over oer-oude keramiek technieken en hoe de mensen in oa China deze nog steeds toepassen.
Heel interessant allemaal en onze kijk is weer een pak ruimer geworden.

Dan hadden we nog een dagje theorie over de ‘huisregels’ en de eerste echte ‘les’ theorie over het opbouwen van een cilinder volgens de colombin- techniek of coiling-techniek. In het Nederlands: opbouwen met worstjes.
We gingen nadenken over wat we wilden maken. Wat zijn de mogelijkheden van een cilindervorm: vaas, kan, beker, paraplubak, wijnkoeler, doos, … Welke functie we er aan geven bepaalt mee hoe je werk moet opgebouwd worden: dikke wand, zware bodem, niet te zwaar zodat je de kan nog kan tillen als ze vol water zit, …. Voor een vaas of bloempot moet je ook nadenken welke bloemen je er in wilt om zo je concept aan te passen aan de noden van de plant. … Boeiende materie.
Tegelijkertijd moet je ook oog blijven hebben voor het esthetische, voor de juiste verhoudingen, voor de afwerking,….

Hierna kan je starten. We maakten ons grondvlak eerst in karton (enkele laagjes op elkaar) met plasticfolie over. Dit is handig om met de winkelhaak te kijken of je recht blijft en je cilinder zuigt zich niet vast aan je werktafel.  Niet vergeten om rekening te houden met de kleikrimp (een 9 à 10 %).

En de volgende dag werd er dan ook meteen gestart met werken. Eerst een bodem bouwen van een opgerolde worst. Mooi afwerken en op de juiste grootte snijden en dan opbouwen met rolletjes die je eerst even inkrast met de handige krastool. Alles in elkaar werken en zo stapje voor stapje hoger gaan…

20161001_103455 20161001_143619 20161001_143615

Inpakken in plastic en volgende week verder omhoog…

No Comments

Leave a Reply

×