Week 2: 7-8 september 2018

5 oktober 2018 2 Comments

Week 2: 7-8 september 2018

5 oktober 2018 2 Comments

Dit schooljaar is de uurrooster iets gewijzigd en hebben we op vrijdag en zaterdag iets langer les. Maar de donderdagen die zijn dan maar om de twee weken.

Vrijdag zijn we gestart met een grote brainstorm rond het nieuwe jaarthema: ‘het verborgene’ of ‘the hidden’.
Al het materiaal kon in onze koffer en rek en dan aan de slag met de klei.
Omdat we ons dit jaar een beetje gaan toeleggen op de plaattechniek, kregen we de opdracht om eens een proefplatenbakje erbij te nemen, dit goed te bekijken, te ontleden en er dan zelf eentje te maken, al dan niet aangepast.

Eerste stap is dan het uitrollen van platen. Gelukkig kan dit ook met de slabroller en moeten we niet alles uitrollen met de hand.  Deze platen leg ik dan tussen krantenpapier, grote stukken karton en planken. Zo kunnen ze dan een dagje ‘drogen’ en zijn ze al een beetje steviger om mee te werken. (soms gaat er ook nog een plastiek overheen)

 

 

Terwijl de platen drogen, teken ik het bakje uit en maak een modelletje in karton. Zo weet ik nadien perfect hoe groot ik de stukken moet uitsnijden uit de klei (opletten, dat je rekening houdt met de dikte van het karton want dat is verschillend van de dikte van de klei)

We kregen ook onze werkjes van de rookstook van vorig schooljaar mee naar huis. Na ze natuurlijk eerst allemaal eens bekeken en besproken te hebben.

Zaterdag waren de platen stevig genoeg om te kunnen verwerken tot een proefplatenbakje. Ik heb zelf een toevoeging gedaan aan het bakje door alle plaatjes even hoog te laten komen en door er een gleufje in te maken. Zo kan ik deze later ook gebruiken om mbv kanthaldraad kraaltjes te bakken.

Eerst met een lomer of klantenkaartje de platen mooi glad zetten. (de doeken van de slabroller laten een beetje structuur na)

Dan alles goed uitmeten en mooi op maat snijden.

Krasjes maken en met slib worden dan de platen aan elkaar gezet.

 

 

Uit de ‘overschot’ van de gerolde platen heb ik dan nog wat proefplaatjes en onderplaatjes gesneden.

            

2 Comments

  • lies 13 december 2018 at 20:53

    hoe zet je je proefplaatjes daar dan in? snap het niet helemaal denk ik 🙂

  • Leave a Reply

    ×