Week17: 11-12-13 januari 2018: ontwerpen, mallen maken

14 januari 2018 No Comments

Week17: 11-12-13 januari 2018: ontwerpen, mallen maken

14 januari 2018 No Comments

Na een pauze van 2 weken zijn we er donderdag terug ingevlogen.
Fijn om terug wat meer ermee bezig te zijn. Ik had in de vakantie wat mee naar huis genomen en plannen om vanalles te doen, maar vermits het dan aan de keukentafel moet en ik er niet echt de plaats voor heb (en het niet iets is wat je zomaar even tussendoor doet) is daar niet zoveel van in huis gekomen.
Ik heb wel een reeks ontwerpjes getekend voor de opdracht rond landschap en een paar potjes afgewerkt, oa het potje met de stro in waarvan de rand een stukje brokkelde, daarvan heb ik de hele rand nu afgebroken zodat de brokkelige structuur overal zit. En ik heb de mal van het kantje al een klein beetje bijgewerkt.

 

We startten met een heuse nieuwjaarsreceptie (pot-luckje met hapjes en drankjes) en een nieuwjaarsbrief van ons allen voor de leerkracht.
Het was heel gezellig en heb weer enkele nieuwe ideetjes op gedaan voor lekkere hapjes en drankjes.

Vrijdag hebben we dan eerst een les vaktechnologie gekregen over het berekenen van de droogkrimp van bv onze zelfgedolven klei.
We hebben dan meteen alle proefplaatjes gemeten en de droogkrimp berekend zodat alles in de oven kon.


De klei in de fles is ook allemaal mooi gezakt, je kan de laag zand, leem en klei nu ook zien. als je dan weer opschud dan valt weer eerst het zand naar beneden, dan de leem en dan de klei. Benieuwd wat de bakresultaten gaan geven.

Nadien hebben we tijdens de glazuurtheorie de proefplatenborden en glazuurtesten van de leerkracht besproken.


Ook mijn driehoek werd vergeleken met de oude en aan het proefplatenbord gehangen. Er zitten wel enkele ruw aanvoelende glazuren tussen.
Ik ga dus nog een van die ruwvoelende opnieuw maken om te kijken of het een fout is, of dat het komt doordat we met lichtjes anders samengestelde grondstoffen werken want op het oude bord voelen alle proefplaatjes mooi glad.

Zaterdag heb ik alle droge dingen op mijn rek op een onderplaatje gezet zodat deze zaken gebakken kunnen worden. Ze staan nu te wachten aan de oven. Ik ben benieuwd.

Dan heb ik met de leerkracht mijn ontwerpen besproken en nog wat nieuwe ideetjes opgedaan. Wordt vervolgd…

Ook heb ik nog 3 mallen ingegoten: nog een kokosnootkommetje, een kommetje in de bijgewerkte mal van het kantje en een glad kommetje.

 
Ik maakte van droge restjes gietklei ook 2 potten met gekleurde gietklei: de droge resten + een persentage aan stains en/of oxides in water laten bezinken, mixen, zeven, klaar.

Met deze gekleurde gietklei schilderde ik eerst in de ene kleur een laag in het gladde kommetje (dat ik al na 2 minuten met de gewone gietklei uitgegoten had) en dan heb ik er de andere kleur ingegoten tot de helft en door te walsen met het kommetje zo een heuvellandschap proberen te maken.

Bij het uit de mallen halen heb ik gemerkt dat de mal met de kant nog blijft haperen op sommige plaatsen, dus hier ga ik nog wat moeten bijwerken. Ook het gladde kommetje bleef op 1 plek vasthangen, ik vermoed dat er nog wat rest behangerslijm in kleefde. Hier heb ik dus wat creatief moeten zijn met de randen.

 

No Comments

Leave a Reply

×